Pszichológiai ellátás

A pszichológiai ellátás keretében a gyermekek érzelmi-, beilleszkedési- magatartásproblémáinak rendezése érdekében tanácsadást vagy terápiás ellátást végzünk.

Amiben segíthetünk:
  • trauma feldolgozás
  • étkezési, alvási problémák
  • bepisilés, bekakilás
  • kapcsolatteremtési nehézségek
  • önértékelési zavar, önbizalomhiány
  • szorongás
  • testvérféltékenység
  • pszichoszomatikus tünetek: hasfájás, fejfájás
  • nevelési tanácsadás
Ellátás menete:

A gyermekkel történő első találkozást a szülőkkel folytatott beszélgetés előzi meg, melynek célja a hozott probléma, nehézség átbeszélése, a helyzet feltérképezése. A szülőkkel folytatott beszélgetés után a gyermek személyiségének, érzelmi- értelmi állapotának megismerése következik, mely általában három-négy alkalmat igényel. Az állapotfelmérés szakaszának végén a pszichológus visszajelzést ad a szülőknek. Az állapotfelmérés tapasztalatai azt szolgálják, hogy meghatározzuk a megsegítés irányvonalát.
Előfordul, hogy néhány beszélgetés, konzultáció, pszichológiai tanácsadás már segít, hogy a család saját erőire támaszkodva megtalálja a megoldást. Máskor hosszabb együttműködésre, terápiára van szükség, amelynek során a pszichológus a gyermek életkorának megfelelő játék és beszélgetés útján megpróbálja megérteni, hogy mi okozza a gyerek tüneteit és hozzásegíti a családot ahhoz, hogy megoldást találjanak.
A pszichológiai ellátás célja a szülő vagy a gyermek, fiatal által hozott panasz, tünet illetve problémás helyzet közös megértése, a lehetséges megoldásmódok kidolgozása és nyomon követése. A terápiák során a gyermek érzelmi stabilitásának, alkalmazkodó- és teljesítőképességének növelésére, a szülő-gyermek kommunikáció és kötődés erősítésére törekszünk.

Hogyan és hol lehet igénybe venni a pszichológiai ellátást?

Igényükkel a gyermek/tanuló lakóhelye vagy tartózkodási helye, illetve a gyermek/tanuló nevelési-oktatási intézménye szerint illetékes tagintézményünket kereshetik meg.

Ki kezdeményezheti az ellátást?

Pszichológiai vizsgálatára irányuló kérelem érkezhet a szülő, a nevelési-oktatási intézmény (a szülő egyetértésével), vagy a gyermek/fiatal saját kezdeményezésére is.

A pszichológus mindenkor titoktartási kötelezettség mellett dolgozik.